Japan Week -yhteiskonsertti Savoy-teatterissa 26.10.2015

AP:lla on syyskaudella 2015 ollut oivallinen tilaisuus tutustua japanilaiseen kulttuuriin ja erityisesti puhallinmusiikkiin. AP osallistui Japan Week 2015 Helsinki -tapahtumaan esiintymällä Savoy-teatterissa maanantaina 26.10.2015 yhdessä japanilaisen Aichi Shukutoku University Wind Orchestran kanssa.

Japan Week on International Friendship Foundationin vuosittain järjestämä japanilaisen kulttuurin viikko, joka vierailee joka vuosi eri maassa. Tänä vuonna tapahtumaviikko saapui ensimmäistä kertaa Pohjoismaihin: maaksi valikoitui Suomi ja kaupungiksi Helsinki.

AP:n ja Aichin konsertin liput oli jaettu loppuun jo kauan ennen esitystä, joten tunnelma Savoyssa oli taattu. Orkestereilla oli ollut vain kaksi yhteisharjoitusta, mikä teroitti tavanomaista esiintymisjännitystä. Siitä huolimatta orkesterit soittivat Shohei Uedan ja Ville Kompan johdolla henkeäsalpaavan konsertin, jonka aikana liikuttiin Suomen kansallismaisemista aina maanjäristysten runtelemaan Japaniin saakka. Ueda johti konsertin kolme japanilaisteosta, Komppa puolestaan suomalaiset sävellykset.

Konsertin avasi Kazuhiko Kawaben säveltämä melodinen Departure, joka tuntui olevan monen japanilaissoittajan suosikkikappale konserttiohjelmistosta. Seuraavaksi kuultiin juhlavuottaan viettävän Jean Sibeliuksen vaativa Lemminkäisen paluu uutena amerikkalaissovituksena. Erityisesti vahvat bassosoittimet – joukossa mm. kontrabassoklarinetti – pitivät huolen Suomen kansalliseepoksen tarinan henkiin herättämisestä. Lähes itsestään selvä valinta toiseksi suomalaiskappaleeksi oli Finlandia, joka miellytti japanilaissoittajia ja sai ansaitsemansa tuhdin soinnin 50 puhaltajan tulkitsemana.

Pääteos oli Masamicz Amanon säveltämä Ohnai. Kolmiosainen teos valittiin konserttiin, koska se on sävelletty 20 vuotta sitten Länsi-Japania järkyttäneen maanjäristyksen uhrien muistolle. Vuoden 1995 Hanshin-Awaji-maanjäristyksessä (Kōben maanjäristys) menehtyi noin 6 500 ihmistä. Tunnelmallisen, hurjan ja vaikuttavan teoksen aikana ennen muuta mittava lyömäsoitinsektio venyi raudanlujaan suoritukseen. Ohnain kaunis lopetus päätti konsertin varsinaisen osuuden. Aplodien saattelemana tuplaorkesteri esitti ylimääräisenä numerona Hirokazu Fukushiman kepeän japanilaisteoksen nimeltä Michi kiboue.

Onnistuneen esityksen jälkeen hymy oli niin yleisön, kapellimestarien kuin soittajien huulilla – soittajien huulia painoi tosin samalla väsymys. Soitannollisista haasteista palauduttiin orkesterien yhteisellä illallisella, jonka aikana luotiin kenties elinikäisiä kansainvälisiä ystävyyksiä.

AP kiittää lämpimästi International Friendship Foundationia ja Helsingin kaupunkia Japan Week -tapahtuman järjestelyistä. Ennen kaikkea kiitos kuuluu kuitenkin Aichi Shukutoku University Wind Orchestralle unohtumattomasta yhteistyöstä! Arigatō!

Japan_Week_Kirjantalo
Japan Week -konsertin harjoitukset Kirjan talolla 25.10.2015

Seuraavaksi AP suuntaa kohti omaa 20-vuotiskonserttiaan 28.11.2015. Tervetuloa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: